Epigenetik besinlerde ilk 10

Geçen cumartesi bu köşede paylaştığım “EPİGENETİK BESİN MOLEKÜLLERİ”nin önümüzdeki dönemin en önemli, en çok konuşulan beslenme trendlerinden biri olacağı kesin!

Haberin Devamı

Yani önümüzdeki günlerde yeni bir beslenme çağının açılışına şahit olacağız. Ve o çağın ana oyuncuları da epigenetik besinler olacak. Biz de o besinler sayesinde epigenetik mekanizmalarımızı harekete geçirecek, aşırı ya da güçsüz/yetersiz DNA metilasyonunu önleyip daha sağlıklı, daha uzun ömürlü, bizi hastalıklardan daha çok koruyan ve daha iyi yaşlandıran daha mükemmel, genç, formda ve fit genlere sahip olacağız. Kısacası epigenetik mekanizmayı her daim ve her yaşta devreye alarak daha İYİ BİR YAŞLANMA/LONGEVİTY YOLCULUĞUNA çıkacağız. Peki, o mucize moleküller neler ve onları hangi besinlerde bulabileceğiz? Hazırsanız buyurun...

Epigenetik besinlerde ilk 10

VARAN 1

ELAJİK ASİD

Narda, fındıkta, cevizde ve bademde bol miktarda bulunan bu muazzam molekül, bağırsaklarımızdaki bazı probiyotik bakteriler tarafından “Ürolithin-A” isimli bir postbiyotiğe, başka bir mucizeye dönüştürülüyor. O mucize molekül ise muazzam bir mitokondri gençleştiricisi görevi üstleniyor. Bildiğiniz gibi iyi yaşlanmanın temel belirleyicilerinden biri genç, sağlıklı ve sağlam çok sayıda mitokondriye sahip olmak. O mitokondrilerin ürettiği enerji ile 80’li 90’lı yaşları da 40’lı 50’li yaşlar gibi formda ve fit yaşamak!

VARAN 2

Haberin Devamı

ROSMARİNİK ASİD 

Bu muazzam antioksidan ve antienflamatuvar/iltihap giderici molekül bakımından özellikle biz, ülkemiz, yani Anadolu coğrafyası çok büyük bir şansa sahip. Zira DNA metilasyonunu optimize etmekte olağanüstü bir yeteneği olan bu harika molekül en çok kekikte, adaçayında, fesleğende, reyhanda, nanede, biberiyede, mercanköşkte bulunuyor. Bu yeşil mucizelerin hemen hepsi Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Epigenetik besinlerde ilk 10

VARAN 3 

KUVERSETİN

Kuversetin de yaşlanmayı yavaşlatan, bağışıklığı güçlendiren, DNA metilasyonunu optimize edebilen harika bir başka molekül. En çok da soğanda, elmada, çilekte, kaparide, narda, tarçında, karnabaharda bulunan harika bir epigenetik ilaç.

VARAN 4 

Haberin Devamı

EPİGALLOKATEŞİN GALLAT

Bu muazzam flavonoid polifenolik molekül yeşil, beyaz veya siyah çayda, elmada, armutta, çilekte, erikte hatta fındıkta bile bol miktarda bulunuyor. Aşırı metilasyonu frenleyen ve pasif demetilasyon yoluyla iyi genlerimizi aktive eden harika bir epigenetik besin. Daha güzel ifadeyle güçlü ve muazzam bir “metilasyon adabtojeni”.

VARAN 5 

FİSETİN 

Neredeyse rezveratrol ile yarışacak güce sahip olağanüstü bir sirtüin aktivatörü. En çok bulunduğu besin ise çilek. Günde sadece 50 gram çilek tüketerek bedeninizi ciddi bir fisetin deposu haline getirmeniz mümkün. Fisetinin hurmada, elmada ve daha pek çok besinde de bulunabileceğini not alabilirsiniz.

VARAN 6 

Haberin Devamı

KURKUMİN

Epigenetik besinlerde ilk 10


Zerdeçalda ve yemeklerimizde sos olarak kullandığımız köride bol miktarda bulunan bu marifetli molekülün sadece antikanser, yalnızca antienflamatuvar gücü ile değil DNA’mızdaki hatalı ve fazla metilasyon süreçlerini de etkileyerek, bize sağlığımızı güçlendiren bir doğal ilaç gibi fayda sağlayabileceğini çok iyi biliyoruz.

VARAN 7 

FOLİK ASİD

Folik asidi epigenetik besinlerin bir numarası olarak da kabul edebiliriz. Zira o DNA’nın bütünlüğü, tamiri ve hücre çekirdeğinin olgunlaşması için olmazsa olmaz bir molekül. B9 vitamini olarak da biliniyor. Folat, metilasyon döngüsündeki metil grubu sağlayıcılarından biri olarak hücrelerimizde ciddi epigenetik görevler üstleniyor. Yeşil yapraklı sebzelerde, yumurtada, her türlü tohumda, kuruyemişlerde, mantarlarda ve pek çok hayvansal gıdada bol miktarda Folat var.

Epigenetik besinlerde ilk 10

VARAN 8 

Haberin Devamı

B12 VİTAMİNİ

Metilkobalamin olarak da bilinen bu önemli ve yaşamsal vitamin metilasyon döngüsünde, dolayısıyla epigenetik beslenmede, anahtar moleküllerden biri. Ayrıca etkili bir mitokondri koruyucusu, güçlü bir enerji üreticisi ve yaşamsal bir miyelin kılıfı tamircisi. Miyelin kılıfı tamirinin demiyelinizasyon süreçlerini durdurarak yaşlılığa bağlı sinir sistemi bozuşmalarının en önemli freni olduğunu yeniden hatırlayalım. B12 vitamini hayvansal besinlerin tamamında bol miktarda bulunuyor. Ayrıca bazı mantarlardan ve deniz yosunlarından da temin edilebiliyor.

VARAN 9 

C VİTAMİNİ 

C vitamini de önemli epigenetik moleküllerden biri. Pek çok enzimin işlevlerini yerine getirebilmesi için ayrıca DNA metilasyon süreçlerinin kontrol altında tutulabilmesi ve kök hücrelerin yeniden programlanabilmesi için olmazsa olmaz epigenetik molekül, epigenetik bir vitamin. En çok da biberde, lahanada, karnabaharda, turunçgillerde ve yeşil yapraklı besinlerde var.

Epigenetik besinlerde ilk 10

VARAN 10 

Haberin Devamı

D VİTAMİNİ

En az 500 genin kendisini doğru ifade edebilmesini sağlayan, iyi genleri devreye sokup kötü genleri susturan bu harika vitamin aynı zamanda önemli bir epigenetik ilaç. Karaciğerde, yumurta sarısında, yağlı balıklarda ve güneşle buluşan derimizde bol miktarda D vitamini depolanabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları