Abdulkadir Selvi

Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi ne sağladı

8 Mayıs 2024
SİYASETİN gündeminde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin görüşmesi vardı.

Özgür Özel 8 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la 7 yıl sonra Devlet Bahçeli ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı oldu.

Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun sert muhalefetinden sonra diyaloğu tercih eden siyasetiyle kendine ayrı bir alan oluşturdu.

Siyasi olarak saygınlık kazandı. Siyasette kendi tarzını oluşturdu.

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem MHP Lideri Bahçeli seçimlerdeki başarısından dolayı kendisini tebrik etti.

Sıkılı yumruklarla tokalaşma olmaz. Erdoğan ve Bahçeli, Özgür Özel’in uzattığı eli havada bırakmayarak diyalog zeminin oluşmasına önemli katkı yaptılar.

KUTUPLAŞMA DEĞİL KUCAKLAŞMA

Bahçeli’nin dediği gibi, “Kutuplaşma yerine kucaklaşmak lazımdır”. Çünkü siyasi hayatımız kutuplaşmanın kötü örnekleriyle doludur.

12 Eylül’den önce

Yazının Devamını Oku

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması Özel’e fayda sağlar mı

7 Mayıs 2024
CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başlattıkları diyalog siyasetinin bazı kırılgan noktaları var. Bunun başında cumhurbaşkanlığı hesabı geliyor. Bir diğeri ise ittifaklar.

AK Parti ile MHP arasındaki Cumhur İttifakı devam ediyor. Erdoğan ve Bahçeli geçen hafta içinde bir araya geldiler. Cumhur İttifakı’nın devamı yönünde güçlü mesajlar verdiler.

ZAYIF HALKA

Cumhurbaşkanı adaylığı ise CHP açısından en kritik noktayı oluşturuyor. Erdoğan-Özgür Özel diyaloğu CHP içinden sabote edilecekse bu konudan dolayı edilir. Peki böyle bir tehlike var mı? Var.

Hem de iki açıdan:

1- CHP içinde Erdoğan’la diyaloğa karşı çıkanlar, Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçilmek için bunu yapıyor iddiasını öne sürüyorlar.

2- Ekrem İmamoğlu tüm hesaplarını 2028’de cumhurbaşkanı adayı olmak için yapıyor.

Kılıçdaroğlu’nun operasyonları nedeniyle 2023 seçimlerinde aday olamamıştı. Bu kez aday olmasının önünde engel istemiyor.

İMAMOĞLU ‘BANA KARŞI 

Yazının Devamını Oku

Erdoğan ile Özgür Özel yeni siyaset inşa ediyor

6 Mayıs 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir siyaset inşa ediyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte yeni bir siyasi zemin oluşturuyor. Çünkü 31 Mart 2024 yerel seçimleri yeni siyasi dengeler oluşturdu.

Erdoğan, siyasi süreçleri doğru okuyup ona göre politikalar üreten bir siyasetçi. O nedenle 22 yıldır girdiği seçimleri kazanıyor ve Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli iktidarına imza atıyor.

YENİ SİYASİ DENGE

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yıl ülkeyi yönetme yetkisini Erdoğan’a verdi. 2024 yerel seçimleri ise CHP’yi birinci parti yaptı. AK Parti tarihinde ilk kez ikinciliğe geriledi.

Yeni bir siyasi gerçeklik oluştu. Erdoğan seçim gecesinde bunu gördü. Seçimden sonra oluşan siyasi tablonun ruhuna uygun olarak yeni bir siyaset geliştirdi. 2028 seçimlerine kadar Türkiye’nin önünde 4 yıllık bir süre var. Bu 4 yılda Türkiye’nin çözülmesi gereken devasa sorunları var. Bu 4 yıl kavgayla geçmez. 4 yılın yönetilmesi gerekiyor.

Özgür Özel’in de sandıktan çıkan mesajı doğru okuması Türkiye açısından bir şans oldu. Gömleğin ilk düğmesi doğru iliklendi. Demirel, “Siyaset yanlışı kaldırmaz” derdi. Siyasette geçmişten ders çıkaran kazanıyor. Ama süreçleri doğru okuyamayanlar tasfiye olup gidiyor. Örneğin Meral Akşener gibi.

ÖZGÜR ÖZEL’İN ELİNİ HAVADA BIRAKMADI

Özgür Özel, diyalog için elini uzattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da uzatılan eli havada bırakmadı. Böylece diyalog zemini oluştu. İki liderin görüşmesi kamuoyundan büyük destek gördü.

Siyasi tarihimiz kavgalar tarihidir. Çok ender zamanlarda diyaloğu sağlayabildik.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum

3 Mayıs 2024
GÖZLER Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşmeye çevrilmişti.

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’la 8 yıl önce  görüştüğü dikkate alındığında bu görüşmenin neden heyecan uyandırdığı daha iyi anlaşılır.

Erdoğan ile Özgür Özel arasında sağlanan diyalog siyasette yeni bir iklimin oluşması beklentisini doğurduğu için bu kadar ilgi gördü.

SICAK DİYALOG

Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine gelince 1 saat 35 dakika süren görüşme beklenenden de öte olumlu bir havada geçiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuğunu asansörün kapısında karşılıyor.

İkili arasında kameralara da yansıyan şu diyalog yaşanıyor:

-Hoşgeldiniz.

-Merhabalar hoş bulduk efendim.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası

2 Mayıs 2024
Bugün gözler saat 16.00’da yapılacak olan Erdoğan- Özgür Özel görüşmesine çevrilmiş durumda.

Demirel’in deyimiyle milletimiz devletin tepesinde kavgayı sevmediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in diyalog içinde olmasına destek verdi.

GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİ

Özgür Özel, bu görüşmenin bir nezaket ziyareti olmadığını, önemli gündem maddelerini müzakere edeceklerini söyledi. Görüşmede yeni anayasa konusu ön plana çıkıyor. Özgür Özel’in bir de Gezi davasından dolayı cezaevinde olanların durumunu gündeme getirmesi bekleniyor.

Gezi davasından dolayı Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden hapis cezaları Yargıtay tarafından onandığı için halen cezaevinde bulunuyorlar.

TÜRKİYE-AVRUPA KONSEYİ

Türkiye ile AİHM’nin ve yine Türkiye ile Avrupa Konseyi’nin karşı karşıya gelmesine yol açacak kadar güçlü bir figür. Türkiye, Kavala dahil AİHM kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle Avrupa Konseyi’ne savunma vermeye hazırlanıyor. Bir mahkûm ama Türkiye ile Avrupa Konseyi arasındaki ilişkilerin yumuşamasının da anahtarını elinde tutuyor gibi bir durumu var.

CASUSLUKTAN BERAAT DARBEDEN MÜEBBET

Osman Kavala

Yazının Devamını Oku

Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti

1 Mayıs 2024
CHP’nin yerel seçimlerden başarıyla çıkması Özgür Özel’i koltuğu sallanan genel başkan olmaktan çıkarıp, liderlik seviyesine taşıdı.

Özgür Özel de bu fırsatı iyi değerlendirmeyi bildi. Seçimlerde sağlanan tarihi başarının verdiği güçle kendi politikalarını oluşturmaya başladı.

Özgür Özel’in iktidarla bir yandan müzakere, diğer yardan ise mücadele stratejisi siyasetten geçer not aldı. Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında kurulan diyalog ise siyasi iklimin yumuşamasına yol açtı. Artık sadece kavga eden değil, ülke sorunlarını konuşabilen bir muhalefet var.

KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU RAHATSIZ OLDU

Made-in Özgür Özel damgasını taşıyan diyalog siyaseti, CHP üzerinde hesapları olan Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı ise rahatsız etti. Kılıçdaroğlu sert bir çıkış yaparak “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” diye bayrak açarken, Ekrem İmamoğlu da yarın yapılacak olan Erdoğan-Özel görüşmesini sabote etmek için harekete geçti.

İMAMOĞLU’NUN HAMLESİ

Ekrem İmamoğlu, Erdoğan-Özel görüşmesi öncesinde CNN İnternational’a verdiği mülakatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef aldı. İmamoğlu, “Son 2 yılda başıma gelenlerin sebebi otoriterleşen rejim. Evet Erdoğan, rejimin başı tabii ki” diye konuştu.

GÖKHAN GÜNAYDIN’IN AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı

Yazının Devamını Oku

Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’

30 Nisan 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamayı yeni yapmadı. Ama 50+1 sistemiyle ilgili olarak yaptığı en son değerlendirme olduğu için geçerliliğini koruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerini tarihleri ile birlikte alıntılayacağım. Yeni anayasa konusu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki değişiklikler gündeme geldiği için Erdoğan’ın sözlerini yazımın başlığına çekmek istedim. İlerleyen bölümde bu konuya tekrar döneceğim.

NUMAN KURTULMUŞ’UN TEMASLARI

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa turuna başlıyor. İlk ziyaretini CHP’ye yapacak. Kurtulmuş bugün Özgür Özel’i ziyaret edecek, ardından da bu hafta içinde DEM Parti dahil olmak üzere Meclis’te grubu olan partilerle görüşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özgür Özel’le görüşmesinde de gündem maddelerinden birini yeni anayasa oluşturacak. 

Türkiye’nin 12 Eylül darbesinin eseri olan bu anayasadan kurtulup, sivil anayasaya kavuşması lazım.

Anayasa girişimini çok değerli buluyorum ama Meclis’teki parçalı dağılım nedeniyle maalesef umutlu değilim.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin üzerinden iki dönem geçtiği için aksayan ya da düzenlenmesi gereken yönleri ortaya çıktı. O nedenle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin restorasyonu yeni anayasaya göre daha mümkün gözüküyor. Çünkü az sayıda anayasa değişikliği gerektiren maddeler var. Çoğunluğu yasa değişikliği ile sağlanabilir.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler

29 Nisan 2024
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yerel seçimler siyasette taşları yerinden oynattı.

İki seçim iki yeni siyasi aktör ortaya çıkardı.

İki seçim yeni bir siyaset düzeni kurdu.

2023 genel seçimlerinden sonra Kemal Kılıçdaroğlu gitti. Yerel seçimler de Meral Akşener’i tasfiye etti.

Yeni siyaset düzeni muhalefet cephesinde kuruldu.

EGE SİYASETİ

CHP yenilendi, Özgür Özel’le seçimlere girdi. Tarihi bir başarı elde etti. Yerel seçimlerde ağır bir hezimet yaşayan İYİ Parti ise yoluna Müsavat Dervişoğlu ile devam etme kararı aldı. Böylece uzun bir aradan sonra Ege bölgesi siyasete iki genel başkan kazandırdı. Özgür Özel Manisalı, Müsavat Dervişoğlu İzmirli.

İktidar kanadında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli açısından yeni bir durum yok. Cumhur İttifakı yoluna devam ediyor. 

KUCAKLAYICIYDI

Yazının Devamını Oku