Hayri Çetinkaya: 5+5 sıkıntısı borsayı 17 binin altına çekti

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

PİYASALAR dün gün boyu Meclis'te devam eden Anayasa değişikliğine ilişkin görüşmelerin gölgesinde kaldı. Borsa, öğleden sonra seansın bitimine doğru Meclis'ten gelen ilk oylama sonuçlarına kadar beklemeyi tercih etti.

Sabah saatlerinde, Meclis'te oylama öncesi görüşmeler yapılırken, borsa da, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili sorun çıkmayacağına ilişkin iyimser beklentiler ağır basıyordu. Bu yüzden de, endeks seyrini, sabah seansını küçük çaplı oynamalarla, 17 bin puan seviyesinin üzerinde sürdürdü. Birinci seansı endeks, 112 puanlık veya diğer bir ifadeyle, yüzde 0.65'lik kayıpla, 17 bin 165'ten tamamladı.

Ankara'daki gelişmelere endeksli hale gelen ilk seansta işlem hacmi de, 138.7 trilyon lira gibi oldukça düşük sayılabilecek düzeyde gerçekleşti. İkinci seansın ilk yarısında da borsa durgun seyrini sürdürdü. Ancak Meclis'te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yeniden Çankaya yolunu açacak ‘‘5 artı 5’’i de içeren 3'lü anayasa değişiklik paketinin gizli oylamasına geçilmesiyle, olumlu sonuç çıkabileceği beklentisi ile alımların geldiği gözlendi.

Hatta bu alımlarla endeks, biraz toparlanarak, önceki günkü seviyesinin de biraz üzerine çıktı ve 17 bin 425 puana kadar yükseldi.

EKRANLAR KIZARDI

Meclis'te Anaya değişikliğine geçilmesine ilişkin oylamanın sonuçları, borsanın kapanmasına yaklaşık 12 dakika kala açıklandı. Açıklamaya göre, sözkonusu değişikliğin görüşülmesine 303 kabul, 202 red oyu çıktı.

Anayasa değişikliğini de içeren paketin görüşülüp görüşülmemesinin oylanmasında açıklanan sonuçlar beklentilerden oldukça farklı çıkınca borsada bilgisayar ekranları birden kızardı.

Oturumu yöneten Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, oylama sonucunun ne anlama geldiğinin değerlendirilmesi için oturuma ara verdi. Meclis'in ilk bakışta tam yorumlayamadığı bu oylamayı, borsa yatırımcısı milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılmasına sıcak bakmadığı şeklinde değerlendirmekte hiç gecikmedi.

Keza oylama sonucunun açıklanmasından hemen önce binde 3 civarında artıda seyreden İMKB endeksi, gelen yoğun satışlarla birden eksiye geçti. Kapanışa beş dakika kala İMKB 100 endeksi, 17 bin puanın da altına indi ve 16 bin 790 puana kadar düştü. Son dakika alımları ile biraz toparlanan endeks günü, oylama şaşkınlığı içinde 325 puan kayıpla, 16 bin 951 puandan tamamladı. İkinci seansta, panik satışların da etkisiyle, işlem hacmi biraz artarak, 305.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Yazarın Tüm Yazıları