Fırsat denizde: İzmir’deki tekne fuarında yeni modeller tanıtıldı denizdeki potansiyel anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Fırsat denizde: İzmir’deki tekne fuarında yeni modeller tanıtıldı denizdeki potansiyel anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 07:00

Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı İzmir’de kapılarını açtı. Fuarda hem tekneler hem de yeni nesil deniz araçları tanıtıldı. Sektör temsilcileri ise Türkiye’nin denizdeki potansiyelini tam olarak kullanamadığına dikkat çekti. Buradaki gelirlerin artması için denizcilik eğitimine ağırlık verilmesine ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin denizciliğine katkı sunacak fuarlardan biri bu hafta İzmir’de kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde İZFAŞ ve ED Fuarcılık tarafından Fuarizmir’de gerçekleştirilen MAST- Marine Saloon Trade; Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’nda fiyatı 15 bin ila 15 milyon lira arasında olan tekneler sergileniyor. Ayrıca çok sayıda yerli tekne üreticisi, ekipman ve aksesuvar firması da geliştirdikleri ürünleri tekne meraklılarına anlatma fırsatı buldu. Ziyaretçiler ise hem son teknolojileri hem de ilgilendikleri deniz araçlarını yakından görme fırsatı yakaladı.

YASAL DÜZENLEMELER GEREKİYOR

İzmir’de bir grup gazeteciyle bir araya gelerek fuarı değerlendiren Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Vekili Cem Hüroğlu, “Etrafımız denizlerle çevrili ancak henüz bu kültürü tam benimseyemedik. Fuarlarla ve etkinliklerle bu kültürü geliştirmeye çalışıyoruz ama bu sadece etkinliklerle olmaz. Deniz kültürünü ve turizmini geliştirecek yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Deniz turizminin gelişimi ülkemiz için çok büyük bir gelir kaynağı yaratacaktır. Türkiye’de otelde tatil yapan bir turistin kişi başı haftalık harcaması ortalamada 600 doların altında. Deniz turizminde ise bu rakam 1200 doların çok üzerinde” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KATMA DEĞERİ ÇOK FAZLA

Sektörün ihracat gücüne de dikkat çeken Hüroğlu, şöyle devam etti: “Şu anda imalat tarafında ciddi bir talep var. Pandemiden sonra artan ilginin oluşturduğu yoğunluk devam ediyor. İmalatçı sayısı artıyor. İhracatta yeniden 1.5 milyar dolara yaklaşıyoruz. Bakım-onarım ile birlikte 3 milyar dolarlık bir ihracattan bahsedebiliriz. Burada kilogram başına ihracat bedeli 40-60 dolar arasında değişiyor. Bu, diğer sektörlere göre çok yüksek bir oran. İlgimizi daha fazla buraya çevirirsek elde edeceğimiz gelir ve sektördeki gelişim de daha hızlı büyür.

Fırsat denizde: İzmir’deki tekne fuarında yeni modeller tanıtıldı denizdeki potansiyel anlatıldı

MARİNAYA GİREMİYORLAR

Haberin Devamı

Avrupa’da tekne bağlama kapasitesinin 1 milyon olduğunu buna karşın Türkiye’deki kapasitenin sadece 30 binlerde kaldığını vurgulayan Cem Hüroğlu, “Bu noktada gidilecek çok yol var. Akdeniz çanağındaki ülkelere kıyasla denizlerdeki potansiyelimizi kullanmıyoruz. Hem çok az marina var hem de dünyanın en pahalıları bizde. Bu fiyatlarla ülke içindeki denizciliğin gelişmesini bekleyemeyiz. 15 metrelik bir teknenin marina ücreti yıllık 100 bin liradan 200 bin liraya çıktı. Aylık 30 bin lira kaptana ödüyoruz. Yıllık 5 bin dolar civarı da bakım masrafı var. Böyle olunca birkaç yıl sonra bir tekne parası daha çıkmış oluyor ortaya. Ama asıl problemimiz yüksek marina ücretleri. Artık baş edilmez bir noktaya gidiyor ” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ELEMAN BULAMIYORUZ

DENİZCİLİKTE istenilen noktaya ulaşmak için hızlı adımlar atılması gerektiğini söyleyen Tekne İmalatçıları Derneği (TEKİMDER) Başkanı Hüseyin Akduman ise, “Potansiyelimiz çok büyük. Eskiden daha da güçlüydük. İhracatımız 2008’de 6.8 milyar dolardı. Yıllardır 1 milyar dolar seviyelerinde. Mega yatlar artık Türkiye’de yapılmıyor. Daha çok küçük yat imalatçısı olduk. Ama dünyada talep çok fazla. Türkiye’deki imalatçılar dolu. Talebe yetişemiyor. Eleman sıkıntısı çekiyoruz. Yeni imalatını yaptığımız bir tekneyi denize indirecek, test edecek yer bile bulamıyoruz. Sektör imalat ve eğitim anlamında desteklense 5 yıl sonra yıllık ihracatta 10 milyar doları aşarız” diyor.

Haberin Devamı

Fırsat denizde: İzmir’deki tekne fuarında yeni modeller tanıtıldı denizdeki potansiyel anlatıldı

SCOOTER’LAR DENİZE İNİYOR

İzmir’deki MAST- Marine Saloon Trade; Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’nda karada görmeye alıştığımız scooter’ların deniz aracı haline dönüştürülmüş versiyonları da vardı. Yerli üreticiler tarafından yapılan bu elektrikli araçlar 75 bin liradan satışa sunuluyor. Bu elektrikli deniz scooter’ı tam şarj ile iki saatten uzun süre su üzerinde gidebiliyor. Bursa’da üretilen ve şimdiye kadar 40 adet satılan bu araç için yatırımcılar harekete geçti. İzmir Çeşme’de 4 bin metrekare alana yeni bir fabrika kuruluyor.

Fırsat denizde: İzmir’deki tekne fuarında yeni modeller tanıtıldı denizdeki potansiyel anlatıldı

Haberin Devamı

HEM KARADA HEM DENİZDE GİDEN KARAVAN

600 bin liraya satılan bu yüzen karavan hem denizde hem de karada gidiyor. Karada araç arkasına bağlanıyor, denizde ise kendi elektrikli motoruyla hareket ediyor. İstediğiniz sahilden denize indirip istediğiniz sahilden çıkarabiliyorsunuz. İçerisinde yatak, buzdolabı ve ocak bulunuyor. Almanya’da üretilen bu araçlara Türkiye’de de ilgi olması bekleniyor.

Fırsat denizde: İzmir’deki tekne fuarında yeni modeller tanıtıldı denizdeki potansiyel anlatıldı

854 KİŞİYE BİR TEKNE

İspanya’da 233 kişiye, Fransa- İtalya’da 130 kişiye, Yunanistan’da 60 kişiye, Hırvatistan’da 40 kişiye, Türkiye’de ise 854 kişiye bir tekne düşüyor. İsveç’te 13 kişiye, Norveç’te ise 7 kişiye bir tekne düşüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!