Ortadoğu’da gündem İsrail-İran gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu’da gündem İsrail-İran gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2024 07:00

Dünya İsrail'in İran'a yanıt verip vermeyeceğine kilitlenmiş durumda.

Haberin Devamı

NETANYAHU: MİSİLLEME HAKKIMIZ VAR

- Ortadoğu’da İsrail ile İran arasındaki ‘misilleme’ gerilimi sürerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin İran’ın saldırısı sonrasında kendisini koruma hakkını saklı tuttuğunu ve bunun nasıl yapılacağına yalnızca kendisinin karar vereceğini söyledi. Amerikan ABC News kanalı ise dün ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberde, İsrail’in geçen hafta en az iki gece İran’a karşı misilleme saldırıları için hazırlık yaptığını ve daha sonra bu saldırıları iptal ettiğini öne sürdü. Haberde, İran’ı doğrudan hedef almanın dışında İran’ın farklı ülkelerdeki askeri varlığının veya ona yakın askeri grupların da misillemenin muhatabı olabileceği belirtildi.

PUTİN’DEN REİSİ’YE ARABULUCULUK TEKLİFİ

Haberin Devamı

- Rusya Devlet Başkanı Putin, İranlı mevkidaşı Reisi ile telefon görüşmesinde Tel Aviv ile Tahran arasında arabuluculuk teklif etti. Kuveytli gazete Al Jarida’ya göre İranlı lider, Putin’in teklifine karşı çıkmazken Rusya’nın İsrail’i İran’a misilleme saldırısı yapmaması konusunda ikna etmesini istedi. Reisi, İsrail’in Şam’da İran Büyükelçiliğini hedef almış olmasına rağmen kendilerinin cevabının çok düşük seviyede tutulduğunu ifade etti. Diğer yandan Reisi, Kremlin’e eleştirilerde bulunarak Moskova’yı İsrail’in Suriye’deki saldırılarına müsaade etmekle suçladı. Putin ise müdahale etmeleri halinde ABD’nin İsrail lehine daha sert bir tutum sergileyeceğini, iddia etti.

‘ABD VE İSRAİL REFAH’TA ANLAŞTI’ İDDİASI

- ABD’nin, İran’a kapsamlı bir saldırıya girişmemesi karşılığında İsrail ordusunun yaklaşık 1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah’a saldırı planını kabul ettiği öne sürüldü. Katar merkezli Al-Araby Al-Jadeed’in Mısırlı yetkililere dayandırdığı habere göre, Washington ile Tel Aviv, uzun zamandır tartışılan Gazze Şeridi’nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah’a saldırı konusunda anlaştı. Adı açıklanmayan Mısırlı yetkili, “Beyaz Saray, İran’a karşı geniş çaplı bir saldırı düzenlememesi karşılığında İsrail’in Refah’a askeri operasyonuyla ilgili daha önce sunduğu planı kabul etmek durumunda kaldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!