Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Tüm gözler Hamas'ın yanıtına çevrilmişti, Netanyahu'dan tansiyonu yükselten çıkış!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2024 08:21

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 207 gündür aralıksız devam ediyor. Gazze'de can kaybı 34 bini aşarken, gözler Hamas'a sunulan ateşkes taslağına çevrildi. ABD ve İsrail medyası söz konusu anlaşmanın olası Refah saldırısını engellemenin tek yolu olduğunu öne sürüyor.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile ateşkes anlaşması olsa da olmasa da Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını ifade etti.

İsrail ordusu, Gazze’de kendi askerlerini vurdu: 2 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 207 gündür devam ederken, İsrail ordusu, Gazze’de kendi askerlerini vurdu. Gazze Şeridi’nde geçtiğimiz pazar günü hayatını kaybeden 2 İsrailli askerin, yürütülen soruşturma kapsamında İsrail ordusuna ait bir tanktan bulundukları binaya açılan ateş sonucu öldükleri tespit edildi.

Yiftah Tugayı'na ait bir tankın, belirlenen bölgenin dışındaki binaya yaptığı ateş sonucu askerlerin öldüğü ifade edildi. Binada, açılan ateş sırasında hayatlarını kaybeden 28 yaşındaki Ido Aviv ve 37 yaşındaki Kalkidan Meharim’in dışında çok sayıda askerin de bulunduğu açıklandı.

İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği kara harekatında bugüne kadar 263 asker kaybetti.

Guterres'ten çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’nde devam eden insani krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Guterres, “7 Ekim'den yaklaşık yedi ay sonra Gazze'deki insanların durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Sürekli olarak insani ateşkes, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve insani yardımın büyük ölçüde arttırılması çağrısında bulundum. Ne yazık ki bu henüz gerçekleşmedi. Ancak müzakereler bir kez daha devam ediyor” dedi.

“SAVAŞIN BÖLGE GENELİNDE KATLANARAK DAHA DA KÖTÜLEŞECEĞİNDEN KORKUYORUM”

İsrail ve Hamas’a ateşkes konusunda anlaşmaya varmaları çağrısında bulunan Guterres, “Bu yapılmadığı takdirde, savaşın hem Gazze'de hem de bölge genelinde tüm sonuçlarıyla birlikte katlanarak daha da kötüleşeceğinden korkuyorum” dedi.
İsrail’in geçtiğimiz haftalarda Gazze Şeridi’ndeki Refah bölgesine hava saldırıları düzenlendiğini aktaran Guterres, “Refah'a yönelik bir askeri saldırı, binlerce sivilin daha ölmesine ve yüz binlercesinin kaçmak zorunda kalmasına neden olacak. Bunun Gazze'deki Filistinliler üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak, işgal altındaki Batı Şeria'da ve daha geniş bir bölgede ciddi yansımaları olacaktır. Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri ve diğer pek çok hükümet böyle bir operasyona karşı olduklarını açıkça ifade etmişlerdir. İsrail üzerinde nüfuzu olan herkesi, bunu engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyorum” dedi.

“KITLIĞI ÖNLEMEK İÇİN MÜMKÜN OLAN HER ŞEYİ YAPMALIYIZ”

İsrail saldırılarında kaçan 1,2 milyon Filistinlinin Refah’a sığındığını ifade eden Guterres, “Yiyecek çok az şeyleri, tıbbi bakıma neredeyse hiç erişimleri yok ve gidecek güvenli hiçbir yerleri kalmadı” dedi.

Gazze’nin kuzeyinde hasta çocuklardan engellilere kadar en savunmasız durumda olanların açlık ve hastalıktan ölmeye başladığının ifade eden Guterres, “Tamamen önlenebilir, insan eliyle oluşturulmuş bir kıtlığı önlemek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Uluslararası insancıl hukuk uyarınca siviller korunmalı, gıda, barınma ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları temel ihtiyaçları alabilmelidirler. Gazze'de yardım dağıtmanın önündeki en büyük engel, insani yardım görevlilerinin ve hizmet ettiğimiz insanların güvenliğinin sağlanamamasıdır. İnsani yardım konvoyları, tesisleri ve personeli ile ihtiyaç sahibi insanlar hedef olmamalıdır” dedi.

Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılmasında en etkili yolun karayolu olduğunu ifade eden Guterres, “İsrail makamlarına bir kez daha, UNRWA da dahil olmak üzere, insani yardım ve insani yardım çalışanlarının Gazze'ye güvenli, hızlı ve engelsiz erişimine izin vermeleri ve bunu kolaylaştırmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

“BAZI HASTANELER ARTIK MEZARLIKLARA BENZİYOR”

Gazze'deki sağlık sisteminin savaş nedeniyle çöktüğünü hatırlatan Guterres, “Hastanelerin ve sağlık merkezlerinin üçte ikisi kullanılamaz durumda, kalanların çoğu da ciddi hasar görmüş durumda. Bazı hastaneler artık mezarlıklara benziyor. Şifa ve Nasser hastaneleri de dahil olmak üzere Gazze'nin çeşitli yerlerinde toplu mezarlar bulunduğuna dair haberler beni derinden endişelendirmektedir. Sadece Nasser'de 390'dan fazla cesedin mezardan çıkarıldığı bildiriliyor. Bu toplu mezarlardan bazılarının etrafında, gömülenlerden bazılarının hukuksuz bir şekilde öldürüldüğüne dair ciddi iddialar da dahil olmak üzere, birbiriyle çelişen anlatılar bulunmaktadır” dedi.

“TÜM DÜNYANIN, HESAP SORMA HAKKI VARDIR”

Adli tıp uzmanlığına sahip bağımsız uluslararası araştırmacıların söz konusu toplu mezarlara derhal erişimine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Gutteres, “Ölenlerin ve kayıpların ailelerinin neler olduğunu bilmeye hakları var. Tüm dünyanın, gerçekleşmiş olabilecek uluslararası hukuk ihlalleri konusunda hesap sorma hakkı vardır” dedi.

İsrailliler, Filistinliler ve daha geniş bölge için barış ve güvenliğe giden tek sürdürülebilir yolun iki devletli çözüm olduğunu ifade eden Guterres, “Birleşmiş Milletler, işgalin sona erdirilmesi ve Gazze'nin ayrılmaz bir parçası olduğu tam bağımsız, demokratik ve egemen bir Filistin devletinin kurulması temelinde barışa giden yolu destekleme konusunda kararlıdır” dedi.

Smotrich, rehine anlaşmasına karşı çıkacağını söyledi

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Mısır'da şu anda müzakere edilen rehine anlaşmasına karşı çıkacağını açıklayarak bunun İsrail için "felaket" olacağını belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı 'Almanya' kararını açıkladı

Uluslararası Adalet Divanı, Nikaragua'nın İsrail'in Gazze saldırılarına siyasi, mali ve askeri destek vererek "soykırımı kolaylaştırdığı" gerekçesiyle Almanya'ya açtığı davada acil tedbir taleplerini reddetti.

Ben Gvir: Netanyahu'yu uyardım ve pervasız rehine anlaşmasını kabul etmeyeceğine söz verdi

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, ikili arasındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "pervasız" bir rehine anlaşmasını kabul etmeyeceğine söz verdiğini söyledi.


Ben Gvir, "Başbakanı, eğer İsrail Refah'a girmezse, savaşı bitirirsek, pervasız bir anlaşma olursa, bunun sonuçları konusunda uyardım. Başbakan sözlerimi duydu, İsrail'in Refah'a gireceğine söz verdi, savaşın bitmeyeceğine söz verdi ve pervasız bir anlaşma olmayacağına söz verdi. Bunları memnuniyetle karşılıyorum' dedi.

Netanyahu: "Anlaşma olsun ya da olmasın Refah'a karadan gireceğiz"
Netanyahu: Anlaşma olsun ya da olmasın Refaha karadan gireceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakanlık Ofisinde Gazze'deki İsrailli esirlerin ve ölen İsrail askerlerinin yakınlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Netanyahu görüşmede, "Savaşı tüm hedeflerine ulaşmadan durduracağımız düşüncesi söz konusu olamaz. Tam zafer elde etmek için anlaşma olsun ya da olmasın Refah'a gireceğiz ve oradan Hamas'ı ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

BM, ABD,insani yardım kuruluşları ve çok sayıda ülke, bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Refah'a yapılacak bir saldırının felaket olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

İsrail polisine bıçaklı saldırı düzenleyen Türk vatandaşı öldürüldü

Kudüs'ün Eski Kent bölgesindeki Herod Kapısı yakınlarında İsrail polisine bıçaklı saldırı düzenlendi. İsrail basını, saldırının Türkiye'den İsrail'e ziyarete gelen bir Türk vatandaşı tarafından düzenlendiğini yazdı. Saldırganın 34 yaşındaki Hasan Saklanan olduğu iddia edildi. Bıçaklı saldırıya uğrayan polis, yaralı bir şekilde hastaneye kaldırıldı. İsrail basını, saldırganın olay yerinde hayatını kaybettiği iddiasında bulundu.

'OLAY BÜTÜN BOYUTLARIYLA ARAŞTIRILMAKTADIR'

Olay sonrası diplomatik kaynaklar konuyla ilgili olarak, 'Tel Aviv Büyükelçiliğimiz ve Kudüs Başkonsolosluğumuzca konu yakından takip edilmektedir. Olay bütün boyutlarıyla araştırılmaktadır.' denildi.

 

Hamas, ateşkes teklifine yazılı yanıt verecek

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik arabulucu Mısır'ın diplomatik çabaları sürüyor. Mısır'da yayın yapan Al Qahera News kanalı Mısır kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hamas heyetinin "Gazze'de ateşkes" görüşmelerinin ardından Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrıldığını belirtti. Hamas'ın Mısır'ın sunduğu ateşkes anlaşması önerisine yazılı yanıtla geri döneceği ifade edildi.
Mısır yönetimi ve Hamas'tan ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Gazze'de patlamayan İsrail füzesi endişe saçıyor
Gazzede patlamayan İsrail füzesi endişe saçıyor

Gazze Şeridi'nin farklı noktalarında bulunan İsrail'e ait patlamamış füzeler, her ana patlama korkusuna neden oluyor. İsrail savaş uçaklarının 1 aydan fazla bir süre önce Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nı hedef alması sonucu Rayan ailesine ait eve isabet eden 1 tonluk füze patlamadı. Füzenin patlamamasıyla facianın eşiğinden dönüldü. Ancak uzun süredir yerleşim yerinde duran patlamamış füze, siviller arasında büyük korkuya yol açtı. Bölge sakinlerinden Alaa Al-Talaa, "Nüfusun yoğun olduğu bölgeyi hedef alan füze çok şükür patlamadı. Füze patlasaydı evler birbirine yakın ve eski olduğundan felaket yaşanacaktı" dedi. Füzenin bölge sakinleri arasında korkuya neden olduğunu belirten Al-Talaa, uluslararası kuruluşlara füzenin bölgeden çıkarılması için çağrıda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı: Hamas temsilcileriyle bir araya geldik
Çin Dışişleri Bakanlığı: Hamas temsilcileriyle bir araya geldik

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying bugün yaptığı açıklamada, Hamas ve El Fetih temsilcilerinin Çin’in daveti üzerine başkent Pekin’e geldiklerini tarafların Filistin’in mevcut durumu ile ilgili konuların ele aldıklarını belirtti. Açıklamada, “Çin tarafının daveti üzerine Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El Fetih) ve Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) temsilcileri, Filistin uzlaşısının teşvik edilmesi konusunda derinlemesine ve samimi bir diyalog kurmak üzere geçtiğimiz günlerde Pekin'e geldi.

İki taraf diyalog ve istişare yoluyla uzlaşıyı gerçekleştirme yönündeki siyasi iradelerini tam olarak ifade etmiş, birçok spesifik konuda görüşmelerde bulunmuş ve cesaret verici ilerlemeler kaydetmiştir. Taraflar, Filistin dayanışması ve birliğinin erken bir tarihte sağlanması amacıyla bu diyalog sürecini devam ettirme konusunda mutabık kaldılar” ifadeleri yer aldı.

Husiler, Kızıldeniz'de ve Hint Okyanusu'nda 4 gemiyi hedef aldı
Husiler, Kızıldenizde ve Hint Okyanusunda 4 gemiyi hedef aldı

Yemen'deki destekli Husiler, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara tepki olarak İsrail ile bağlantılı gemileri hedef almaya devam ediyor. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Saree yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de ABD'ye ait 2 destroyerini insansız hava araçları ile (İHA) hedef aldıklarını, operasyonun amacına ulaştığını belirtti. Saree Kızıldeniz’de ayrıca deniz kuvvetleri, füze kuvvetleri ve hava kuvvetlerinin ortak operasyonla "CYCLADES" adlı ticari gemiyi hedef alarak vurduğunu, geminin 21 Nisan'da Eilat Limanı'na giderek gemilerin işgal altındaki Filistin limanlarına (İsrail'e) geçiş yasağını ihlal ettiğini vurguladı.

Husilerin Hint Okyanusu'nda ise İsrail gemisi "MSC Orion" adlı ticari gemiyi çok sayıda İHA ile hedef aldığını aktaran Saree, "Yemen Silahlı Kuvvetleri, mazlum Filistin halkına destek ve Filistin halkının haklarını savunmak için askeri operasyonlarını sürdürmeye devam edecek. Yemen'deki operasyonlar, ablukanın kaldırılması ve Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik saldırının sona ermesi dışında durmayacaktır" dedi.

Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne son 24 saatte düzenlenen 5 saldırıda 47 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 61 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, 207 gündür devam eden saldırılar nedeniyle can kaybının 34 bin 535’e, yaralı sayısının ise 77 bin 704’e yükseldiği aktarıldı.


Biden, Katar Emiri es-Sani ile telefonda görüştü
Biden, Katar Emiri es-Sani ile telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani ile telefonda görüştü. Biden, ABD’nin Katar ve Mısır ile Gazze’de ateşkes konusunda birlikte çalışacağını söyledi.

Beyaz Saray’dan telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Başkan Biden, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es-Sani ile görüştü. İki lider, Gazze'de acil ve sürekli bir ateşkesle birlikte rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak üzere masada bulunan anlaşmayı ele aldı. Başkan, ABD'nin Mısır ve Katar ile birlikte anlaşmanın şartlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak için çalışacağını teyit etti. Emir Temim'i Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için elinden gelen tüm çabayı göstermeye çağırdı zira Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve halkın rahatlaması önündeki tek engel bu. İki lider Gazze'deki sivillere hayat kurtarıcı yardım akışının arttırılmasına yönelik devam eden girişimleri gözden geçirdi. Başkan, Emir ve üst düzey ekibine Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yorulmak bilmeden gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti. Liderler önümüzdeki günlerde doğrudan ve ekipleri aracılığıyla yakın koordinasyon içinde olma konusunda mutabık kaldılar” denildi.

ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterilerinde gözaltı sayısı bine ulaştı

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde 18 Nisan’da başlayan Filistin yanlısı protestoların 16 eyalette 20 üniversiteye yayıldığı bildirildi. ABD basınında yer alan haberlere göre, üniversitelerde kamp kurarak İsrail’e saldırılarına son verme çağrısı yapan ve üniversitelerini İsrail’e silah satan şirketlerle ilişkilerini kesmeye çağıran öğrenci ve akademisyenlerden gözaltına alınanların sayısı bine ulaştı.

Anlaşma sağlanamazsa İsrail Refah'a saldırabilir
Anlaşma sağlanamazsa İsrail Refaha saldırabilir

Bölge ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden üst düzey temsilciler Dünya Ekonomik Forumu (WEF) zirvesi için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi.Toplantı sonrası ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas'a cömert bir teklif sunulduğunu açıklarken, uluslararası ajanslar Hamas'ın söz konusu teklifi incelediğini yazdı.

Mısır basınına göre iki aşamalı anlaşmada öncelikle 3 haftalık bir ateşkes ve 30 İsrailli esirin serbest bırakılması öngörülüyor. İsrail ise sayıları henüz kesinleşmeyen Filistinli mahkûmları serbest bırakacak. İkinci aşamada 10 haftalık bir ateşkes ve tarafların müzakere edilecek daha geniş bir esir takasını uygulaması öngörülüyor. Ayrıca en az 300 bin Filistinlinin Gazze’nin orta ve kuzey kesimlerine dönüşü planlanıyor.

ABD'li yayın organı CNN, aylar sonra süren çıkmaz sonrası tarafların anlaşmasının savaşın sona ermesi için önemli bir adım olacağını, aksi durumda bölgedeki krizin derinleşebileceğini yazdı. CNN'e göre anlaşmaya varılamaması durumunda İsrail, 1 milyondan fazla Filistinlinin barındığı güney Gazze şehri Refah'a geniş çaplı bir kara saldırısı başlatabilir.İsrail kaynakları da anlaşma çabalarının saldırıyı engellemek için son şans olduğunu doğruluyor. Müzakerelere aşina olan İsrailli kaynak CNN'e yaptığı açıklamada "Refah'ı durdurmanın tek yolu anlaşmadır" dedi.

ABD ordusu Gazze açıklarında inşa edilmekte olan yardım iskelesinin görüntülerini yayınladı

ABD ordusu, ağır saldırı altındaki Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım ulaştırılmasına yardımcı olacak iskelenin yapım aşamasında olduğunu gösteren fotoğraflar yayınladı.Görüntülerde yüzer platformlar üzerinde askeri üniformalı işçiler görülüyor.ABD merkez komutanlığı görüntüleri X'te “iskele inşası başlıyor” diye duyurdu.

 

Tutuklama emri Beyaz Saray'dan döndü
Tutuklama emri Beyaz Saraydan döndü

İsrail medyası, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya karşı “tutuklama emri” çıkarabileceğini ve Netanyahu “olağandışı bir stres” altında olduğunu iddia etmişti.

Bugün ABD medyasında yer alan haberlere göre, Netanyahu için olası tutuklama emri Beyaz Saray'dan döndü. The Hill'de yer alan haberde Biden yönetiminin, İsrail hükümeti üyelerine yönelik olası bir kovuşturmaya karşı çıktığı vurgulandı.Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre de haftalık basın brifinginde soruşturmayı desteklemediklerini duyurdu.

Ne Amerika Birleşik Devletleri ne de İsrail UCM'ye üye 124 ülke arasında yer alıyor. Ve İsrail'in Lahey'de yargılanmak üzere hükümetinin herhangi bir üyesini teslim etme şansı fiilen sıfır. Ancak yine de İsrailli yetkililere göre Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkarılması onu eleştirenlerin iddialarını güçlendirecektir. İsrail başbakanı Netanyhu'nun tutuklama emri korkusu ile ABD Başkanı Joe Biden'ı arayıp yardım istediği iddiası da bugün dünya medyasının öne çıkan başlıklarından biri oldu.

İsrailliler sokağa döküldü: Refah bekleyebilir
İsrailliler sokağa döküldü: Refah bekleyebilir

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 206 gündür devam ederken, Gazze Şeridi’ndeki esirlerin aileleri ve destekçileri İsrail’in başkenti Tel Aviv’de sokağa indi.

Göstericiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine en kısa sürede esirlerin serbest bırakılması için bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesi çağrısında bulunarak, ellerinde “Refah bekleyebilir, onlar bekleyemez” yazılı pankart taşıdılar.

Tel Aviv'deki Begin Caddesi’ni trafiğe kapatan göstericiler, yolda ateş yaktı. Polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.


Blinken: ‘Hamas’a cömert bir teklif sunduk’
Blinken: ‘Hamas’a cömert bir teklif sunduk’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da olası Refah operasyonu, ateşkes anlaşması ve İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Hamas’a iletilen son teklifi “İsrail açısından olağanüstü derecede cömert” olarak nitelendiren ABD’li Bakan, grubun kararını “hızlı bir şekilde vermesi gerektiğini” belirterek, “Doğru karar vereceklerinden umutluyum” ifadelerini kullandı.

Olası bir ateşkes anlaşmasıyla sahadaki “dinamiklerde temelden bir değişim” olabileceğini kaydeden Blinken, bölgedeki insani yardımların arttırılması için ise bir ateşkese ulaşılmasını beklememeleri gerektiğini söyledi.

Blinken ile aynı etkinlikte konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri de Blinken’ın açıklamalarına pararlel şekilde, Hamas’a sunulan teklifin “her iki tarafın da pozisyonlarını göz önünde bulundurduğunu” ifade ederek, anlaşma sağlanmasından “umutlu” olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!