Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Biden'dan İsrail'e Refah mesajı: Girerseniz silahları vermiyorum! İsrail'den ilk tepki geldi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Bidendan İsraile Refah mesajı: Girerseniz silahları vermiyorum İsrailden ilk tepki geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2024 08:24

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor...  Dünya ise ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarını konuşuyor. İsrail'in Refah hamlesi sonrası bomba sevkiyatını askıya alan Binde Tel Aviv'e net bir mesaj verdi. CNN'e konuşan Biden 'Şunu açıkça belirttim ki, eğer Refah'a giderlerse bu silahları tedarik etmiyorum' diyerek ABD'nin kırımızı çizgisini ilan etti. İsrail'den Biden'ın açıklamalarına ilk tepki geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İsrail ve Hamas heyetleri ateşkes müzakerelerinin yapıldığı Kahire'den ayrıldı

Mısır’ın başkenti Kahire’de İsrail ve Hamas heyetleri arasındaki ateşkes müzakereleri sona erdi. Heyetler, Kahire’den ayrıldı.

Hamas heyetinin, Katar’ın başkenti Doha’ya gittiği ifade edildi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırması ve Refah Sınır Kapısı’nı işgal etmesinin amacının arabulucuların çabalarını engellemek ve savaşı tırmandırmak olduğu belirtilerek, Hamas’ın ateşkese olan bağlılığı bir kez daha teyit edildi.

Heyetlerin, Kahire’de ne zaman yeniden bir araya geleceği henüz bilinmiyor.

İsrail'den Biden'a sert cevap
İsrailden Bidena sert cevap

İsrail’in milyonlarca Filistinlinin sığındığı Refah’a saldırı düzenlemesi dünyanın tepkisini çekerken, ABD Başkanı Joe Biden’ın silah sevkiyatı konusundaki açıklamaları dikkat çekti.

Biden’ın Refah'a geniş çaplı kara saldırısı gerçekleştirilmasi durumunda İsrail’e silah göndermeyi durduracağını açıklamasının ardından İsrail’den yanıt geldi. İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Düşmanlarımıza olduğu kadar dostlarımıza da sesleniyorum: İsrail bastırılamaz. Güçlü duracağız, hedeflerimize ulaşacağız. Hamas'ı vuracağız, Hizbullah'ı vuracağız ve güvenliği sağlayacağız” ifadeleri kullanıldı.

“Hiçbir baskı İsrail'i kendini savunmaktan alıkoyamayacaktır”

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise “Başka seçeneğimiz yok, başka bir ülkemiz yok. İsrail vatandaşlarını savunmak, bize yönelik şeytani tehditleri bertaraf etmek ve bizi yok etmeye çalışanlara karşı durmak için ne gerekiyorsa, tekrar ediyorum, ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise sosyal medya hesabından daha once paylaştığı bir açıklamayı tekrar paylaştı. Netanyahu’nun paylaşımında, “Dünya liderlerine sesleniyorum, ne kadar ağır olursa olsun hiçbir baskı, hiçbir uluslararası forum kararı İsrail'i kendini savunmaktan alıkoyamayacaktır. Eğer İsrail tek başına durmak zorunda kalırsa, bunu yapacaktır” ifadeleri yer aldı.

Gazze’de can kaybı 34 bin 904’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen 4 saldırıda 60 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 110 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. Bölgede 216 gündür devam eden saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, can kaybının 34 bin 904’e, yaralı sayısının da 78 bin 514’e yükseldiği kaydedildi.

Refah’ta her 850 kişiye bir tuvalet düşüyor
Refah’ta her 850 kişiye bir tuvalet düşüyor

UNICEF Sözcüsü James Elder, Salı günü düzenlediği basın toplantısında Gazze’deki mevcut durum hakkında açıklamalarda bulundu. Refah kentine düzenlenecek askeri bir operasyonun tüm yetkililer tarafından endişe ile karşılandığına dikkat çeken Elder, “ UNICEF ve tüm insani yardım kuruluşları ateşkes ve Refah'ta saldırı yapılmaması yönünde çağrıda bulunuyor. Refah bir çocuk şehri. Gazze'deki kız ve erkek çocukların yarısından fazlası Refah'ta yaşıyor. Eğer güvenliği -Uluslararası İnsani Hukukun söylediği gibi- bombardımandan korunma, temiz suya, yeterli gıda, barınma ve ilaca erişim olarak tanımlarsak, o zaman Gazze Şeridi'nde gidilecek güvenli hiçbir yer yok” dedi.

“REFAH’TA 850 KİŞİYE 1 TUVALET DÜŞÜYOR”

Bölgedeki zor koşulların altını çizen Elder, “Refah'ta yaklaşık her 850 kişiye bir tuvalet düşüyor. Duşlarda ise durum dört kat daha kötü. Yani her 3 bin 500 kişiye bir duş düşüyor. Ailelere taşınmaları söylenen bölgelerde durum şaşırtıcı biçimde çok daha kötü” ifadelerini kullandı.

Husiler, ticari gemilere saldırı düzenledi
Husiler, ticari gemilere saldırı düzenledi

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Saree, yaptığı açıklamada, “Filistin halkına yönelik baskılara karşı zafer kazanan ve ülkemize yönelik Amerikan-İngiliz saldırganlığına yanıt veren Yemen Silahlı Kuvvetleri, iki gemiyi hedef alan deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri ve füze kuvvetlerinin ortak bir operasyonunu gerçekleştirdi. Bu gemilerden ilki Aden Körfezi'ndeki İsrail gemisi MSC DIEGO, diğeri ise MSC GINA'dır. Füze kuvvetleri MSC VITTORIA'yı hedef alan iki özel operasyon gerçekleştirmiştir; bunlardan ilki Hint Okyanusu'nda, diğeri ise Umman Denizi'nde aynı gemiye karşı yapılmıştır. İsabetler doğrudan ve isabetliydi” dedi.

Suriye: “Şam’ı hedef alan İsrail füzeleri düşürüldü”

Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail’in yerel saatle 03.20 sıralarında Golan Tepeleri’nden başkent Şam’ın kırsal bölgesindeki bir binayı hedef aldığı belirtildi. Hava savunma sistemlerinin İsrail’e ait füzelerin bir kısmını düşürdüğü, saldırı sonucu maddi hasar meydana geldiği kaydedildi. İsrail’den konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD, Gazze’deki geçici iskelenin inşaatını tamamladı

ABD Savunma Bakanlığı, hava koşulları nedeniyle inşası geciken, Gazze'ye insani yardımı kolaylaştırması öngörülen geçici iskelesinin inşaatını tamamladığını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden Mart ayında Gazze’ye yardım ulaştırmak için geçici liman inşa edileceğini açıklamış, ardından General Frank S. Besson gemisi, Doğu Akdeniz’e doğru yola çıkmıştı. Geminin limanı inşa etmek için malzeme taşıdığı belirtilmişti.

Aşırı sağcı bakan, Biden'ın tehdidini İngiltere'nin Nazi Almanyası ile yaptığı anlaşmaya benzetti

Aşırı sağcı Otzma Yehudit partisinden Miras Bakanı Amichay Eliyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Refah'a saldırması durumunda ilgili silahları vermeme tehdidine tepki göstererek, bunu eski İngiltere başbakanı Neville Chamberlain'in Nazi Almanyası ile yaptığı Münih Paktı'na benzeterek tepki gösterdi.

Eliyahu 'Joe Biden, Churchill olabilir ama Chamberlain olmayı seçiyor, onursuzluğu seçiyor ve hem onursuzluğa hem de savaşa maruz kalacak' dedi.

Biden: ABD, Refah işgaline devam ederse İsrail'e silah sevkiyatını durduracak

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Refah işgaline devam etmesi halinde İsrail'e silah sevkiyatını durduracağını söyledi.

CNN'den Erin Burnett'e konuşan Biden sivillerin bu bombalar nedeniyle öldürüldüğünü belirtti ve 'Şunu açıkça belirttim ki, eğer Refah'a giderlerse bu silahları tedarik etmiyorum' dedi.


ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine geniş çaplı bir saldırı başlatma kararı almasının ardından bomba sevkiyatını durdurma kararı almıştı. Biden'ın açıklaması İsrail kamuoyunda 'tehdit' olarak yorumlandı.

Üst düzey yetkili, Hamas'ın ateşkes teklifini onaylamaya sadık kaldığını söyledi

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet El-Reşik, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın ateşkes teklifine yönelik tutumunda kararlılığını sürdürdüğünü ve bu öneriyi onaylamaya sadık kaldığını söyledi.

Biden, Netanyahu'dan Gazze'deki savaş sonrası yönetime ilişkin planların ana hatlarını çizmesini istedi

ABD Başkanı Joe Biden, Başbakan Benjamin Netanyahu'yu savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğine dair planlama yapmaya çağırarak, ABD ile çökebilecekleri endişesi nedeniyle konuyla ilgili kapsamlı kabine görüşmeleri yapmayı reddeden başbakan arasındaki acı çekişme noktasına dikkat çekti.

CNN: CIA direktörü Çarşamba günü Netanyahu ve Mossad şefiyle görüştükten sonra Kahire'ye dönecek

CNN'in ayrıntılara aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, CIA Direktörü Bill Burns, Çarşamba günü Mossad şefi David Barnea ve Başbakan Benjamin Netanyahu ile görüştükten sonra Kahire'ye dönecek. Burns, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını desteklemek için geçen hafta sonu Kahire'ye geldi ve o günden bu yana günlerini Doha, Kudüs ve Kahire arasında mekik dokuyarak geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!