Son dakika haberleri: Macron’dan yeni yaptırım tehdidi! İsrail karşıtı öğrenci protestoları Paris'e sıçradı... Rusya'dan flaş 'İran' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri:  Macron’dan yeni yaptırım tehdidi İsrail karşıtı öğrenci protestoları Parise sıçradı... Rusyadan flaş İran açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 08:39

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail ise Fransız lider Macron'un açıklamaları ile güne uyandı. Daha önce İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayan Fransa’nın yeni yaptırımlar onay verebileceğini duyuran Fransız liderin bu açıklaması ülke basını tarafından 'tehdit' olarak nitelendirildi. Lübnan sınırı Hizbullah ve IDF'nin karşılıklı saldırılarına sahne olurken Husiler Kızıldeniz bölgesindeki ticari gemilere saldırılarını yeniden başlattığını söyledi. ABD'deki pek çok üniversitede devam eden İsrail karşıtı öğrenci protestoları Paris'e sıçradı. Rusya'dan ise flaş bir İran açıklaması geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Alman polisi, Meclis önündeki Filistin'e destek kampını dağıttı
Alman polisi, Meclis önündeki Filistine destek kampını dağıttı

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaklaşık 3 hafta önce İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırıları kınamak ve yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla bir grup aktivist tarafından Berlin'deki Federal Meclis binası önünde bulunan yeşil alanda Filistin’e destek kampı kurulmuştu.

Eylemciler kampın kurulduğu günden bugüne bir yandan İsrail'in Filistin'deki insanlık dışı uygulamalarını protesto ederken, diğer yandan da Alman hükümetinin İsrail'e silah sevkiyatını durdurması için çağrı yaptı.

Ancak, Alman polisi bugün kampta kalanlara müdahale etti. Sabah saatlerinde kamp alanına gelen 150 kişilik polis ekibi, göstericilere eylemlerini sonlandırmaları ve kampı terk etmeleri çağrısı yaptı. Protestocular polisin çağrısına uymayarak, oturma eylemi gerçekleştirdi. Alman polis, uyarıya uymayan eylemcilere müdahale ederek kamp alanındaki 20 çadırı zor kullanarak boşalttı. Direnen bazı eylemciler göz altına alındı.

Mısır, ateşkes anlaşması için İsrail'e heyet gönderdi

Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları sürdürüyor.

Katar medyası, Mısır'dan bir heyetin ateşkes ve rehine anlaşması için İsrail'e gittiğini aktardı. Mısır heyetine Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel'in başkanlık ettiği ifade edildi. Kamel'in İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD Başkanı David Barnea ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ile görüşeceği belirtildi.

Mısırlı bir yetkili ise Kamel'in İsrail ile Gazze'de uzun süreli ateşkes için "yeni bir vizyon" görüşmeyi planladığını söyledi. Mısırlı yetkili, gerçekleştirilecek görüşmelerin ilk etapta Hamas'ın Filistinli mahkumlarla sınırlı sayıda rehine değişimine ve yerinden edilen Filistinlilerin "minimum kısıtlamalarla" Gazze'nin kuzeyine geri dönüşüne odaklanacağını aktardı. "Umudumuz, savaşı sona erdirmek için daha büyük bir anlaşma hedefiyle müzakerelerin devam etmesidir" diyen yetkili, arabulucuların her iki tarafın ana taleplerinin çoğuna cevap verecek bir uzlaşı üzerinde çalıştığını kaydetti.

İsrail medyası ise İsrail savaş kabinesinin İsrail müzakere ekibine Mısır heyetiyle görüşmesinde "daha esnek yaklaşım" benimsemesi için yetki verdiğini belirtti.

Rus savunma bakanı, askeri işbirliğinin genişletilmesi konusunda İranlı mevkidaşı ile görüştü
Rus savunma bakanı, askeri işbirliğinin genişletilmesi konusunda İranlı mevkidaşı ile görüştü

 

RIA devlet haber ajansının haberine göre, Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, İranlı mevkidaşı Gharaei Ashtiani'ye Moskova'nın Tahran'la askeri ve teknik işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu söyledi.


Şoygu, ülkelerin askeri birimleri arasındaki temasların son zamanlarda önemli ölçüde arttığını söyledi.


Toplantı, Rusya, Hindistan, Çin, İran, Pakistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ı kapsayan bir güvenlik grubu olan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Kazakistan'daki oturum aralarında gerçekleşti.

Gazze'de can kaybı artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucu 34 bin 356 sivilin hayatını kaybettiğini, 77 bin 368 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık, son 24 saatte 51 sivilin yaşamını yitirdiğini, 75 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

İngiltere, Irak’ta füze fırlatan roketatarı vurdu

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, hava kuvvetlerine ait savaş uçağının Irak’ta koalisyon güçlerine füze fırlatan roketatar sistemini vurduğunu duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 'Gazze' istifası

ABD Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Sözcüsü Rharrit, ülkesinin Gazze politikasına tepki olarak istifa etti. Rharrit, LinkedIn hesabından yaptığı paylaşımda 'ABD'nin Gazze politikasına karşı çıkarak nisanda istifa ettim. Silahlar değil diplomasi. Barışın ve birliğin gücü olun' ifadelerine yer verdi.

İsrail karşıtı protestocular Paris'teki üniversite binasını 'işgal ederek' Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu

ABD'deki yetkililer Amerika çapındaki üniversitelerdeki Filistin yanlısı öğrenci kamplarını kapatmaya çalışırken, İsrail karşıtı protestocular Paris'teki Siyasi Araştırmalar Enstitüsü'nün bir binasını "işgal etti".


Sosyal medyada yer alan görüntülerde Paris'in her yerinden öğrencilerin Gazze'de devam eden savaşı protesto etmek ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ateşkes çağrısında bulunması için toplandıklarını söylüyor.

Gözlemciler, İsrail birliklerinin hareketlerini Refah saldırısına hazırlık olarak görüyor

ABD merkezli iki düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) ve Kritik Tehditler Projesi (CTP), İsrail'in ana piyade tugaylarından biri olan Nahal'in koridor bölgesindeki operasyonların sorumluluğunu devrettiğini söyledi. 

İsrail ordu radyosuna göre, ISW/CTP'nin son ortak raporunda "Nahal Tugayı'nın Refah'taki İsrail operasyonlarına hazırlanmak için dinleneceği" belirtiliyor.

 

 

Filistin yanlısı protestolar Avustralya'ya ulaştı

Öğrenciler Sidney Üniversitesi'nde çadırlar kurdular ve İsrail bağlantılı şirketlere boykot çağrıları gibi ABD'de dile getirilen sloganlara benzer sloganlar attılar.

Macron şiddet yanlısı yerleşimcilere yönelik yaptırımların uzatılması tehdidinde bulundu

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ürdün Kralı II. Abdullah ile yaptığı görüşmede, Paris'in Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddetin ardındaki İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımları genişletmeyi düşündüğünü söyledi.


Fransız AFP bu gelişmeyi 'Fransa, Batı Şeria'daki yerleşimcilere yeni yaptırımlar tehdidinde bulundu' başlığı ile abonelerine servis etti.


Macron'un ofisinden yapılan açıklamada, iki liderin "İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerle ilgili son açıklamalarını" uluslararası hukuka aykırı olarak sert bir şekilde kınadığı belirtildi.

Macron ve Kral Abdullah da "Gazze'deki insani durum felaketi" hakkında konuşarak, "İsrail'in 1,5 milyondan fazla insanın sığındığı Refah'a yönelik bir saldırı olasılığından büyük endişe duyduğunu" ifade ederek, böyle bir operasyona karşı olduklarını yinelediler.


Macron ayrıca "Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasının Fransa için mutlak bir öncelik olduğunu yineledi."


Şubat ayında 28 aşırılıkçı İsrailli yerleşimcinin Fransa topraklarına girişi yasaklanmıştı.

IDF ve Hizbullah’tan Lübnan sınırında karşılıklı saldırılar

İsrail medyasına göre Hizbullah, Cuma sabahı erken saatlerde Kuzey İsrail'in Dov Dağı bölgesindeki IDF birliklerine tanksavar füzeleriyle saldırdı. IDF, yangının kaynağına topçu ateşiyle karşılık verirken, hava kuvvetleri güney Lübnan'da çok sayıda hedefi vurdu.

Netanyahu, ABD'li öğrencilerin savaş karşıtı protestolarını 1930'ların Almanya'sına benzetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki Filistinlilerin acılarına karşı ABD'de artan öğrenci dayanışmasını "korkunç" ve "1930'larda Alman üniversitelerinde yaşananları anımsatan" olarak nitelendirdi.

Netanyahu, ABD kampüslerini kasıp kavuran Filistin yanlısı barışçıl protesto dalgasının "durdurulması gerektiğini" söyledi.

Yemenli Husiler, Aden Körfezi'ndeki MSC Darwin Gemisini hedef aldıklarını söyledi

Yemenli Husiler, Aden Körfezi'ndeki MSC Darwin gemisini hedef aldıklarını, İran destekli grubun Kızıldeniz bölgesindeki ticari gemilere saldırılarını yeniden başlattığını söyledi. Refinitiv verilerine göre, Liberya bayraklı MSC Darwin VI gemisi, Aden ve Cibuti limanları arasında seyahat ediyordu.

Pentagon sözcüsü, Gazze kıyısındaki acil durum iskelesi inşaatının ilk aşamalarına başladığını söyledi

Bir Pentagon sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze kıyısı açıklarındaki geçici iskelenin inşasının ilk aşamalarına başladığını doğruladı; bu, Biden yönetiminin Gazze'ye giren insani yardımı önemli ölçüde artırma çabalarının önemli bir parçası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!