Kenevir karaborsası çökecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Kenevir karaborsası çökecek mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2024 13:25

Birçok ülkede, belirli bir miktara kadar üzerinde bulundurmanın, tüketmenin ve evde belirli sayıda yetiştirmenin serbest olduğu kenevir, Almanya’da da 1 Nisan’dan itibaren yasaklılar listesinden silindi.

Haberin Devamı

Kenevir karaborsası çökecek mi
TÜRKİYE, Portekiz, Hollanda, İspanya, İsviçre, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Belçika ve Jamaika’nın yanı sıra Almanya’da da kenevir bulundurma, tüketme ve yetiştirilmesine izin verilmesi kararı, bu ülkedeki uyuşturucu karaborsasını nasıl etkileyecek? Kenevirin şartlı da olsa yasaklı uyuşturucu maddesi listesinden çıkartılması, uyuşturucu karaborsasının çökmesini sağlayacak mı?
Federal Alman hükümetinin keneviri yasallaştırma kararı ve 1 Nisan’dan itibaren hayata geçirdiği yeni uygulamaya karşı en sık yöneltilen eleştiriler, bunun uyuşturucu karaborsasını çökertmeyi sağlayacak bir siyasi adım olmadığı üzerinde yoğunlaşıyor. Çünkü evde yetiştirilmesine izin verilen üç fidan bitkinin çiçek açmasına kadar geçen sürede tüketicilerin ihtiyaç duydukları keneviri yine yasal olmayan yollardan, yani karaborsadan temin edecekleri ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

CDU: PATLAMA YAŞANACAK
Ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Saksonya Anhalt eyaleti Başbakanı Reiner Haseloff hatta bir adım ileri giderek, kenevirin serbest bırakıldığı nisandan sonraki ilk aylarda, kenevir karaborsasının daha da hareketleneceğini ileri sürüyor. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise, 2 Nisan itibariyle kendi diktiği kenevir fidanının hasatını tüketen bir kişinin, söz konusu fidanı nereden ve nasıl satın aldığının önemli olmadığına işaret ederek, “Önemli olan tüketiminin gerçekleştiği an itibariyle kenevirin tüketiminin yasal olmasıdır” diye savunuyor bu kararı.

TRAFİKTE DURUM NASIL OLACAK?
Başlangıçta hiçbir şey değişiklik olmayacak. Trafik kontrolünde kanında kenevirin etkin maddesi THC tespit edilen bir sürücü, uyuşturucu maddesini günler öncesi tüketmiş olsa bile, tıpkı alkol kullanımında olduğu gibi, bir trafik suçu işlemiş sayılacak. Hukuk içtihatlarında, alkol için 0.5 promil sınırı örnek alınırken THC için de 1 mililitre kanda 1 nanogramlık hoşgörü sınırı kabul görmeye başladı. Ne zaman tüketildiğine bakılmaksızın direksiyon başında belirlenen bu sınırı aşan miktarda kanında THC tespit edilen sürücülere, para cezasının yanı sıra trafik sicillerinde ceza puanı da işleneceği gibi, trafikten men cezası bile verilebilecek. Bir uzman komisyonu trafikte kenevir için THC hoşgörü sınırının 3.5 nanograma yükseltilmesini önerdi. Ancak bu hoşgörü sınırının yükseltilmesi uzun bir süre alacaktır. Çünkü bunun için Federal Parlamento’dan bu yönde bir yasanın onaylanması gerekecek.

Haberin Devamı

KENEVİR TÜKETİMİ NE KADAR YAYGIN?
Kenevir şu ana kadar en sık kullanılan yasa dışı uyuşturucu maddeleri arasında yer alıyordu. Ancak, tıbbi amaçlı olmayan kenevir tüketiminin yılda ne kadar olduğu konusunda Federal Sağlık Bakanlığı’nın elinde sağlam veriler henüz bulunmuyor. Almanya’da 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, son 12 ayda en az bir kez kenevir tüketen kişi sayısı 4.5 milyon olarak tespit edildi. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, erkekler arasında kenevir tüketim oranı yüzde 10.7 iken, kadınlar arasında bu oran 6.8 olarak belirlendi. Kenevir tüketiminin en yaygın olduğu yaş aralığı 18-24 yaş grubuydu. Uzmanlara göre, beynin gelişme ve olgunlaşma süreci devam ettiği için, 25 yaşına kadar olan süreçte kenevir tüketilmesinin, psikolojik, fiziksel ve sosyal sorunlar ciddi anlamda bir risk oluşturuyor.

Haberin Devamı

HÜRDANIŞIN NOTU: Siz siz olun, yasal hale gelse de tıbbi amacının dışında kenevir tüketiminden uzak durmanızı ve bu konuda gençlere örnek olmanızı öneriyoruz.
BİTTİ

Kenevir karaborsası çökecek mi
BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

E-SCOOTER’IN YOL AÇTIĞI
HASARI KİM KARŞILAYACAK?
DEĞERLİ okurlarımız günümüzde her köşe başında karşılaştığımız elektrikli scooter, veya kısa adı ile e-scooter adlı elektrikli taşıtlar, şehir içi ulaşımda büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle toplu taşıma alanında sık sık greve gidildiği Almanya’da şehir içi ulaşımında giderek daha büyük önem kazanan e-scooter’ların neden olduğu zararlara ilişkin önemli bir mahkeme kararına dikkatini çekmek istiyoruz bugünkü yazımızda. Dava edilen bir kadın hakkında ileri sürülen suçlama şöyle: kullandığı e-scooter’ını uygun olmayan bir şekilde park etmesi sonucu başka bir araçta maddi zarara yol açmak. Kiralık e-scooter sahipsiz bir şekilde de bırakıldığı yerde yol açtığı maddi zararın bir sorumlusu olması gerekir mi?

Haberin Devamı

DAVA MAHKEMEYE TAŞINDI
Berlin Mitte İdare Mahkemesi bu konuda örnek bir karar verdi. 151 C 60/22 dosya No’lu karar uyarınca, e-scooter tarzı küçük elektrikli araçlar için kanıtlanmamış bir kusur durumunda kimse sorumlu tutulamaz. Alman Avukatlar Birliği Trafik Hukuku Çalışma Grubu tarafından söz konusu mahkeme kararına ilişkin yapılan açıklamada, davalı kadının, bir kaldırıma park ettiği e-scooter’ın daha sonra devrilmesi sonucu yanında park halinde duran arabaya zarar verdiği için arabanın sahibi tarafından zararının karşılanması talebiyle hem sürücü hem de onun mali sorumluluk sigortası aleyhinde dava açıldığını belirtildi. Davacı, e-scooter’ın söz konusu kullanıcı kadın tarafından uygun olmayan şekilde park edildiğini iddia etti. Konu mahkemeye taşındı.

Haberin Devamı

SUÇLU KİM?
Ancak burada sürücünün kusuruna dair hiçbir kanıt bulunamadı. Mahkeme, söz konusu iddianın kanıtı için, genel yaşam deneyimine dayalı bir varsayımın yeterli olmayacağına hükmetti. Dolayısıyla elektrikli taşıtlar için kusura bağlı olmayan bir sorumluluk söz konusu değildir. Elektrikli taşıtlara ilişkin, üçüncü kişiler tarafından devrilmeyecek ve başkalarına zarar vermeyecek şekilde park etme veya güvenli bir şekilde bırakma konusunda genel kural veya yükümlülüğün olmadığına işaret eden yargıçlar, bu gerekçelere dayanarak davayı reddetti.
DEVAM EDECEK: Sokakta e-scooter kullanımına ilişkin hangi kurallar geçerli?

BUNU NOT EDİNİZ

İŞE YENİ BAŞLAYANLAR
MALUL EMEKLİLİĞİ ALABİLİRLER Mİ?

ALMANYA’dan maluliyet hakkında yaygın olan bilgi şu: En az 5 yıl sigortalı çalışmış olanlar anacak, malul olma durumunda maluliyet aylığı veya malulen emekli olma hakları var. Peki işe yeni başlayan çiçeği burnunda çalışanlar, iş kazası veya hastalık sonucu çalışamaz hale gelmeleri halinde, maluliyet aylığı alma hakları var mı? Bu konudaki yanlış kanıyı aydınlatıyoruz. Devamını gelecek haftaki HÜRDANIŞ köşesinde okuyabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!